Giriş Yap Hemen Başvur
EN

Covid-19’un Etkileri Sürerken Küçük İşletmeler Nasıl Bir Yol İzlemeli?

Figopara Figopara | 21.07.2020

Koronavirüs salgını sürecinde küçük işletmeler ve orta boyuttaki işletmeler büyük çapta zarar gördü. İşletmeler bu süreci doğru stratejiler ile daha sağlıklı atlatabilir. Öncelikle duruma sakin ve objektif bir şekilde yaklaşıp; kısa, orta ve uzun vadede sonuçların neler getirebileceğini düşünmeleri gerekiyor. Risk yüksek olduğu için kısa dönemde elde edeceğiniz kârı öngörmek daha fazla önem taşıyor. Peki, bu süreçte işletmelerin dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?

Destek Paketleri ve Krediler

Krizin etkisini hafifletmek için çeşitli sektörlere destek paketleri açıklanmaya başlandı. Destek paketleri ve kredilerin öncelikli amacı işletmelerdeki nakit ihtiyacını karşılayarak bu zorlu dönemi daha sağlıklı atlatmalarını sağlamak. Küçük işletmeler bu kriz karşısında büyük ölçekli işletmelere nazaran daha hassas olabiliyor. Bu nedenle onlara özel pek çok destek paketi bulunuyor.

Nakit Akışı Yönetimi

Kağıt üzerinde bir şirket kâr ediyor görünse de nakit akışı sıkıntısı yaşıyor olabilir. Bu likidite sıkıntısına çözüm bulunmazsa şirket iflasın eşiğine gelebilir. İşletmeniz için durum değerlendirmesi yaparken sadece net gelire bakmak yerine şirketinizin nakit akış tablosunu da göz önünde bulundurmalısınız. Kısa vadede nakde çevirebileceğiniz kaynakları analiz etmelisiniz. Özellikle kriz dönemlerinde nakit açısından güçlü olan şirketlerin avantajı daha çok ortaya çıkar. Nakit akışını geliştirecek adımlar atmalısınız.

Paranın Zaman Değeri: Nakit Kraldır!

Finans’ta her zaman söylendiği gibi “Nakit kraldır!” Ekonomik kriz gibi likidite sıkıntısının yoğun yaşandığı dönemlerde bu sözü daha iyi anlıyoruz. Bu söylemde vurgulanmak istenen asıl nokta ise paranın zaman değeridir.

Özetle, bu kavram bugün elde edeceğiniz 100 TL’nin değerininin bundan 3 ay sonra alacağınız 100 TL’den daha fazla olacağını ifade eder. Bir harcama yapmadan önce paranın zamansal değerinden kaynaklanan fırsat maliyetini mutlaka hesaplamanız gerekir. Bugün elde edeceğiniz nakitle borçlarınızı kapatabilir, yatırım yapabilirsiniz. Ödemeyi bugün alıp bu işlemleri yaptığınızda 3 ay içinde elde edeceğiniz kazanç sizin fırsat maliyetinizdir. 

Kur Değişimleri

İçinden geçtiğimiz pandemi döneminde kur riski yönetiminin sahip olduğu önemi bir kez daha fark ettik. Kriz döneminde dünya çapında alınan parasal genişleme kararları bize kur artışı olarak geri dönebilir. Olası bir riskten işletmenizi korumak istiyorsanız gelir ve giderlerin aynı para biriminden olmasına özen göstermelisiniz.

Nakde İstediğiniz Zaman Ulaşmanın Yolu: Figopara

Geleceği öngörmekte zorlandığımız kriz dönemlerinde nakde istediğimiz anda ulaşmak daha zor bir hale geliyor. Figopara sayesinde bu düşündüğünüz kadar zor değil! Tedarikçi Finansmanı Sistemi sayesinde, vadeli alacaklarınızı vadesi gelmeden önce tahsil etmenizi sağlıyoruz.

Nakde ihtiyaç duyduğunuz anda beklemeden ulaşmanızı sağlıyor ve şirketinizin nakit akışını optimize etmenize yardım ediyoruz. Bu avantajlardan yararlanmak için tek yapmanız gereken kredi kartı ya da ek ücret olmadan platformumuz üzerinden üyelik oluşturmak. Haydi, siz de platformumuza katılın ve Figopara’nın tüm avantajlarından yararlanın!

Covid-19’un Etkileri Sürerken Küçük İşletmeler Nasıl Bir Yol İzlemeli?