Giriş Yap Hemen Başvur
EN

e-Tahsilat Nedir? e-Tahsilat Avantajları

Figopara Admin Figopara Admin | 17.11.2023

e-Tahsilat, firmaların; bayi, alt bayi ya da müşterilerden ödemelerini online bir şekilde ve kredi kartı üzerinden alabilmesini sağlar. Geleneksel tahsilat yöntemlerinden çok daha pratik olan ve hem müşteri hem de firmaların güvende kalmasına imkân tanıyan e-tahsilatın birçok avantajı bulunur. Peki e-tahsilat nedir, ödeme yönteminin çalışma prensibi nedir, firmalara hangi avantajları sunar? Sizin için yazımızda e-tahsilat ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladık.

E-tahsilat, Firmaların hem müşteri hem de bayi ile alt bayilerden ödemelerini online bir şekilde alabilmelerine imkân tanıyan bir tahsilat yöntemidir. Geleneksel ödeme yöntemleri arasında yer alan çek, senet, eft; ödeme işlemlerinin hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilmesini engelleyebilir. Fakat online ödeme alma yöntemlerinden biri olan e-tahsilatta zamandan tasarruf sağlanır. 

E-tahsilat işletmelerin tahsilat süreçlerinde bir dizi avantajı mevcuttur. E-tahsilat ile daha hızlı ve kolay tahsilat yapılabildiği gibi iş süreçlerinin de otomasyona bağlanmasını sağlar ve işletmelerin iş yükünü hafifletir. E-tahsilat geleneksel tahsilat yöntemine göre daha güvenli ve işletmelerin kullanıcılara ödeme yapma konusunda daha esnek olabilmelerini sağlar.

 

e-Tahsilat Nedir?

E-tahsilat, elektronik ortamda gerçekleştirilen ödeme işlemlerinin tamamını ifade eder. Şirketlerin müşteriler, bayi ya da alt bayilerden hızlı bir şekilde ödeme almasına katkıda bulunur. E-tahsilatın birçok dikkat çeken özelliği bulunmakta olup bu özellikleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Web siteleri, çevrimiçi ödeme platformları, elektronik fatura sistemleri olmak üzere dijital araçlar aracılığıyla ödeme işlemleri gerçekleştirilir.
  • Farklı ödeme yöntemleri kullanılabildiği için müşteri için son derece işlevsel bir ödeme yöntemidir.
  • Manuel işlemlere göre çok daha hızlıdır.
  • Güvenli şifreleme teknolojileri ve güvenlik önlemleri ile korunduğundan; müşterilerin ödeme işlemlerini sorunsuz bir şekilde yapabilmesine olanak tanır.

e-Tahsilat Nasıl Yapılır?

Özellikle son zamanlarda talep gören ödeme yöntemlerinden biri olan e-tahsilat sistemi, ödeme işlemlerinin sistematik bir şekilde tamamlanmasını sağlar. E-tahsilatın yapılabilmesi için şirketin web sitesine bankaların sanal posları entegre edilmelidir. E-tahsilat; banka havalesi, kredi kartı başta olmak üzere çeşitli ödeme yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilebilir.

Tapu işlemlerinde de e tahsilatın son derece avantajlı bir yöntem olduğu bilinir. Bu nedenle e-tahsilat tapu ödemelerinde de tercih edilir. Web tapu e-tahsilat işleminin gerçekleştirilebilmesi için şu adımlar sırasıyla uygulanmalıdır:

  1. Sistemde yer alan “harç tahsilatı için tıklayınız” ibaresi seçilmelidir.
  2. Çıkan sayfada bulunan T. C. kimlik numarası, e-tahsilat seri no ve güvenlik kodu alanları doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
  3. Ardından “sorgula” butonu tıklanarak ödeme işlemleri gerçekleştirilmelidir.

 

e-Tahsilat Numarası Nasıl Alınır?

E-tahsilat numarasının alınabilmesi için bazı işlemlerin yapılması gerekir. E-tahsilat numarası nasıl alınır sorusunun cevapları ise şu adımlarda saklıdır:

  1.  Vergi Dairesine Başvuru: İlk adım, vergi dairesine başvurmaktır. İlgili vergi dairesine “e-tahsilat numarası” talebinde bulunulması gerekir.
  2. Belgelerin Temini: Bir diğer adım; banka hesap bilgileri, ikametgâh belgesi, imza sirküleri, vergi kimlik numarası ya da T. C. kimlik numarası ile Ticaret Sicil Gazetesi ya da Esnaf Sicil Kaydı olmak üzere istenilen belgelerin temin edilmesidir.
  3. Başvuru Ücretinin Ödenmesi: Vergi dairesine yapılan başvuruda, ödeme konusunda gerekli bilgiler verilir. Verilen bilgiler neticesinde başvuru ücreti ödenmelidir.
  4. Başvurunun Değerlendirilmesi: Yapılan başvuru vergi dairesi tarafından değerlendirilir. Olumlu değerlendirme sonrasında e-tahsilat numarasının oluşturulmasına dair ilgili adımlar atılır.
  5. E-Tahsilat Hesabının Açılması: E-tahsilat numarasının alınmasından sonra e-tahsilat hesabı açılmalıdır. Online tahsilat işlemleri ilgili hesap üzerinden yönetilir.
  6.  Entegrasyon: Son aşama, e-tahsilat numarasının ilgili web sitesi ile entegrasyonunun yapılmasıdır.

 

e-Tahsilat Nerede Kullanılır?

E-tahsilatın kullanım alanları son derece geniştir. E-tahsilat ödeme işlemlerinde tercih edilen bir yöntem olduğundan, kullanım alanlarının artış gösterdiğini belirtmek de mümkündür. E-tahsilat sisteminin kullanım alanları şu şekildedir;

  • E-ticaret ve Perakende: Çevrimiçi mağazaların ve e-ticaret firmalarının sunduğu ürün ve hizmetler için müşteriler online bir şekilde ödemelerini yapabilirler.
  • Abonelikler: İnternet, televizyon veya televizyon hizmetleri için abonelik işlemleri e-tahsilat yöntemi aracılığıyla yapılabilir. 
  • Doğal İhtiyaçlar: Enerji, su ya da ısınma gibi doğal ihtiyaçlar için e-tahsilat yöntemi kullanılır.
  • Finansal Hizmetler: Bankalar, kredi kartı şirketleri ve finansal kurumlar, müşterilerinin kredi kartı borçlarını, kredilerini ve diğer finansal taahhütlerini ödemesi için e-tahsilat sistemlerini kullanır.
  • Kamu Ödemeleri: Vergi, trafik cezası ya da harç gibi ödemelerin çoğunu e-tahsilat yöntemi ile ödemek mümkündür.
  • Sağlık ve Eğitim Kurumları: Eğitim kurumları ya da hastaneler, kişilerin ücretlerini online olarak tahsil edebilir.

Bazı sektörlerde e-tahsilatın kullanımı adeta zorunludur. Cari hesaplamanın yapıldığı sektörlerin tamamında elektronik tahsilatın gerçekleştirilmesi gerekir Cari hesaplamalar vadeli olarak yapıldığından, ödeme işlemlerinde birtakım karışıklıklar meydana gelebilir. Bu nedenle özellikle elektronik, eğitim ve yapı malzemeleri gibi sektörlerde elektronik tahsilata ihtiyaç duyulur.

Ayrıca bayi sistemlerinin tamamında e tahsilatın kullanımı son derece idealdir. Bayi sayısının fazla olduğu şirketlerde elektronik tahsilatı kullanmak, takibi kolaylaştırdığı için son derece avantajlıdır. Bunun yanı sıra bayiler için de sistemin birçok olumlu yanı bulunur.

 

e-Tahsilat Kullanma Avantajları Nelerdir?

E-tahsilat sistemi geleneksel tahsilat yöntemlerine göre işletmelerin işini oldukça kolaylaştırır. E-tahsilat kullanmanın avantajları şunlardır;

  • Ödeme işlemlerinin çok daha hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan e-tahsilat kullanmanın birçok avantajı bulunur. Bu avantajlar şu şekildedir:
  • Nakit akışının görüntülenip kontrol edilmesine imkân tanır.
  • Ödeme alma süreçlerinin pratik bir şekilde yürütülmesini sağlar.
  • SMS ve e-posta kullanılarak müşterilere hatırlatma gönderilebilir.
  • Tahsilatın zamanında yapılmasını sağlayarak ödeme gecikmelerinin önüne geçilir.
  • Günün her saatinde ödeme yapılabilmesi olanaklı hale gelir.
  • Müşterilerin kredi kartları üzerinden tek çekim veya taksitli çekim ile ödeme yapabilmesini sağlar.
  •  Alacaklıların takibini kolaylaştırır.

Bu avantajlar sayesinde firmalar, e-tahsilat giriş işlemlerini yaparak ödemelerini online bir şekilde almasını sağlar.

 

e-Tahsilat Sistemi Nasıl Kullanılır?

Elektronik ödeme alma sistemi olan e-tahsilat kullanımı oldukça kolaydır. Bu adımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Hizmet Sağlayıcının Seçimi: E-tahsilat işleminin gerçekleştirileceği ödeme platformu ya da hizmet sağlayıcı seçilmelidir. Özel e-tahsilat hizmetleri, banka ya da online platformlardan herhangi bir tanesi seçilebilir.
  • Kayıt İşlemlerinin Gerçekleştirilmesi: Seçilen hizmet sağlayıcıya kayıt olunması gerekiyorsa kayıt işlemleri gerçekleştirilmelidir. Bu adımda genellikle kişisel bilgiler talep edilir.
  • Ödeme Bilgilerinin Eklenmesi: Banka kartı, kredi kartı başta olmak üzere online ödeme yöntemleri eklenmelidir.
  • Fatura ve Tahsilat Bilgilerinin Girilmesi: Fatura numarası ya da alıcı bilgilerini içeren fatura veya tahsilat bilgilerinin girilmesi gerekir.
  • Ödeme Yapma: “Ödeme yap” butonu üzerinden tahsilat işlemleri başlatılabilir.
  • Ödeme Onayı ve Belge Alımı: Ödeme işleminin başarılı bir şekilde tamamlanması durumunda ödeme onayı alınır. Bunun yanı sıra ödeme işleminin gerçekleştirildiğini gösteren belge ya da makbuz da alınabilir. Tahsilat işlemlerinde son derece önemlidir. Tahsilat makbuzu nedir sorusu kapsamında satışı olan hizmet veya ürünün ödemesinin yapıldığını gösteren bir belge olduğunu belirtmek mümkündür.

 

Figopara ile Tahsilat İşlemlerinizi Sorunsuz Bir Şekilde Tamamlayın

Figopara, işletmelerin tahsilat süreçlerini kolaylaştırmanın yanı sıra finansman ihtiyaçlarını da karşılayan bir çözüm sunar. İşletmenizin, vadesi gelmemiş alacaklarını hızla nakde çevirerek nakit akışınızı iyileştirebilirken, Figopara'nın sağladığı platform sayesinde tahsilat işlemlerini daha verimli bir şekilde yönetebilirsiniz. 

Çek işlemlerini optimize eden Figopara, işletmelere finansal güvenlik ve e-fatura finansmanı desteği sağlayarak finansal yönetimlerinizi geliştirir. Böylece hem tahsilatlarınızı kolayca alabilir hem de finansal gücünüzü arttırabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak ve finansmanınızı güçlendirmek için Figopara'yı keşfedin!

e-Tahsilat Nedir? e-Tahsilat Avantajları