Giriş Yap Hemen Başvur
EN

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Figopara Figopara | 25.10.2021

Mal ve hizmet satışı yapan firmalar alım-satım işlemlerinde ticaret ve nakit akışlarının devamlılığını sağlayabilmek için çeşitli kredi ürünlerini kullanıyorlar. Peki, bu ürünlerden biri olan Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) nedir? Ana firma ve bayiye avantajları nelerdir?

Doğrudan Borçlandırma Sistemi Nedir?

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) geniş bir bayi/müşteri ağına sahip firmaların mal veya hizmet satışlarına yönelik fatura tahsilatlarının otomatik olarak gerçekleşmesini sağlayan bir nakit yönetimi sistemidir. Ana firmaların muhasebe sistemlerine entegre bir şekilde çalışır. Bu hizmetten yaygın bayi ağına sahip olan ve finans kurumlarının  limit kapsamında çalıştığı tüm firmalar yararlanabilir.

Ne İşe Yarar?

DBS, bayi ya da distribütörlük üzerinden satış yapan firmaların alacakları için ana firmalara tahsilat garantisi sağlar. Alacakları çek veya senede bağlanmamış ve çok sayıda müşteri ile çalışan firmalara yöneliktir. Firmaların kolaylıkla ödeme yapabilmelerine imkan tanır. Ayrıca, fatura girişinin yapılmasının ardından bayi hesaplarından ödemenin gerçekleşmemesi durumunda finans kurumu ödemenin yapılacağını taahhüt eder. Yani, finans kurumu fatura vade tarihi geldiğinde borçlunun bildirilmiş banka hesabını kontrol eder. Eğer yeterli bakiye yoksa, borçluya kredi kullandırarak fatura bedelinin ödemesini otomatik yapar. Bu durumda finans kurumu ana firmaya garantör olmuş olur.

Doğrudan Borçlandırma Sistemi’nin (DBS) Avantajları Nelerdir?

Doğrudan Borçlandırma Sistemi’nin ana firma ve bayi açısından bazı özel avantajları bulunmaktadır.

Ana Firmaya Avantajları

  • Muhasebe entegrasyonu sayesinde hata payını azaltır.
  •  Proje kapsamında bulunan bayilerden alacakların zamanında tahsilatı sağlanır.
  •  Tahsilatlar, bayi tahsilatları için açılan tek bir hesap üzerinden toplanacağı için nakit akışı düzenli bir şekilde takip edilebilir.
  •  Ödemelere ilişkin tahsilat raporlarının takibi yapılır.
  •  Tahsilat işlemleri ile ilgili iş yükünü azaltması sebebi ile zamandan tasarruf sağlar.
  • Çek ve senetlerin muhafaza edilmesi konusunda takip maliyetini ortadan kaldırır.
  • Borç ve iade faturaları sisteme tanımlanabilir.

Bayiye Avantajları

  • Faturalı ödemelerin takibini kolaylaştırır.
  •  Kredi limitleri sayesinde mali sıkışıklıklar daha kolay atlatılır.
  • Teminat mektubu için komisyon maliyetinden kurtarır.
  •  Sadece ana firmaya yapılacak ödemeler için açılacak kredi limiti ile ödeme kolaylığı sağlar.
  • Çek ve senetlerin takibi için iş yükünü azaltması sebebi ile maliyeti en aza indirir.
  • TL kredilerde bayilere teminatlara uygun olacak şekilde indirimli faiz oranları sağlanır.

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) Nasıl Kullanılır?

Sisteme giriş yapılırken ana firma ile data alışverişi ve çalışma prensipleri konusunda uygunluk sağlanır. Firmaya DBS sözleşmesinin imzalatılmasının ardından, bayilerden yetki belgesi alınır ve ihtiyaç duyulan kredi limiti tahsis edilir. Fatura tutarları, vadesinde ana firmaya ödenmek üzere bayi DBS kredi limitleri bloke edilerek garantilenir. Vadeli veya peşin alımlarda ödeme zamanı geldiğinde firmanın hesabında yeterli bakiyesi varsa, bu bakiye ile ana firmaya ödeme gerçekleştirilir. Eğer yeterli bakiye yoksa, finans kurumları tarafından kredilendirilerek ödeme gerçekleştirilebilir. Krediden ödenen her faturanın geri ödeme süresi maksimum 90 gündür.

Nakit İhtiyacınız için Hızlı Çözüm: Figopara

Figopara, Tedarikçi Finansmanı sistemi ile vadesinden önce alacaklarınızı tahsil etme imkanı sunar. Eğer dijital ortamdan finansal işlemlerinizi yönetirken nakit akışında bir sorun yaşıyorsanız veya sermayenizi artırmak istiyorsanız, Figopara tam size göre! Figopara’nın tek sistem entegrasyonu sayesinde birçok finans kurumuna aynı anda ulaşabilir, vadesi gelmemiş faturalarınızı platformdan seçerek anında erken finansmana kavuşabilirsiniz. Avantajlarımızdan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; ek şart ve ücret olmadan platformumuza üye olmanız. Siz de Figopara’ya katılın, anında nakde ulaşın! 

Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS) Nedir? Nasıl Kullanılır?