Distribütör Nedir? Distribütörlük Nasıl Alınır?

Ticaret hayatında önemli kategorilerden biri olan distribütör, son yıllarda gelişen pazarlama ve satış alternatifleriyle birlikte yeniden gündem oldu. “Distribütör nedir?” sorusu neredeyse her alanda faaliyet gösteren ticaret mensupları tarafından merak ediliyor. Biz de distribütör nedir? Distribütörlük almak ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazımızda derledik.

01.06.2023by Figopara
 Distribütör Nedir? Distribütörlük Nasıl Alınır?

Alım-satım dengesinin önemli bir parçası olan distribütörlük faaliyetleri, aynı zamanda markalaşma yolunda da nitelikli kilometre taşlarından biridir. Mağaza veya şirketler için ürün tanıtımı yapan veya ürünü temin eden ticari temsilcilere distribütör adı verilir. Bu ticari temsilin tüm detayları için yazımızı inceleyebilir, merak ettiklerinizi sık sorulan sorular bölümünde ayrıntılarıyla bulabilirsiniz.

Distribütörlük Nedir?

“Distribütör ne demek?” sorusuna verilebilecek en net yanıt dağıtıcı firmadır. Diğer bir ifadeyle distribütör; ürün ve hizmetlerin farklı firma veya tüzel kişiler için pazarlamasını, satışını ya da toptancılığını üstlenen ticari temsillerdir. Bu temsiller markalar adına toptan ve perakende olarak ürün ve hizmetlerin tanıtımını, satışını, reklam ve depolama hizmetini ayrı ayrı veya tümüyle üstlenebilir.  

Toptan satış anlayışının hâkim olduğu distribütör hizmetinde, zaman zaman perakende satış odağında olan temsillere, markanın depolama ve reklam faaliyetlerini üstlenen aracılıklara da rastlamak mümkündür. 

Zamanla perakende satışı odağına alan alt çalışma alanları geliştirilmiştir. Bu alanlarda faaliyet gösteren distribütör firmalar, alıcı potansiyelini perakende firmalarda yoğunlaştırır ve çalışmalarını bu bağlamda yürütür. Böylece hem markanın hem de distribütörlük yapan firmanın pazar üzerindeki hakimiyeti köklü şekilde artırılır. 

Distribütörler Neler Yapar?

Distribütör firma, yetkili dağıtıcı kimliğine sahiptir. Aynı zamanda tedarikçilerle yapılan sözleşmeye bağlı olarak distribütörlerin değişen görev kapsamları söz konusu olabilir. Çünkü her marka, distribütör firmalar için belirlediği şartlara uygun görev atamaları yapma hakkına sahiptir. Bu durum distribütör firmaların görev ve yetki sınırlarında değişken durumlara neden olur. Her markanın distribütörlük faaliyetlerinden beklentisi farklı olabilir. Dolayısıyla yapılan anlaşmaların hacmi, beklentiler, resmi şartlar ve ileriye dönük koşullar değişiklik gösterebilir. 

Görev ve yetki sınırının yapılan anlaşmalara dayalı olduğu çalışma alanlarından biri de distribütörlük temsilidir. Ancak genel anlamda distribütörlük üstlenen şirketler; üreticiler veya toptancılar adına ürünleri pazarlarda satışa çıkarır. Satıcılar için satış eğitimleri vererek, ürün yelpazesine eklenen yeni ürünler için satıcıları bilgilendirir. Aynı zamanda ürünü bayilere ve sistem entegratörlerine belirlenen koşullar dahilinde pazarlamak da distribütörlerin yaptığı faaliyetler arasında sayılabilir.

Distribütör Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Distribütör hizmeti vermek isteyenler için önemli konulardan biri de şartlarla ilgilidir. Distribütörlük edinmek isteyen tüzel kişilerin ya da şirketlerin, markaların bu konudaki sözleşme şartlarını taşıması gerekir. Çünkü distribütörlük temsilleri için her marka kendine özgü birtakım şartlar geliştirme hakkına sahiptir. Bu durumda markaların söz konusu anlaşma şartlarını taşıyan firmaların başvuruları kabul edilir. 

Öte yandan distribütörlük temsillerinde belirlenmiş katı yasalar olmasa da güven ve tecrübe büyük rol oynar. Firmaların alan deneyimleri, markalardan distribütörlük alabilmeleri için önemli şartlardan biridir. Dolayısıyla alan hakimiyeti kurmuş deneyimli firmalar bu başvurularda daha avantajlı durumdadır. Söz konusu hakimiyet aynı zamanda tedarikçi finansmanı ve pazarlama yetileri başta olmak üzere distribütörlük faaliyetleri için uygun zemin sağlar

Distribütör Çeşitleri Nelerdir?

Distribütör olmak isteyen tüzel kişiler ve firmalar için önemli konulardan biri de distribütörlük çeşitleridir. Uygulama şekilleri, anlaşma şartları ve tercih yoğunluklarına bağlı olarak distribütörlük çeşitleri; direkt distribütör, intansif distribütör, seçici distribütör ve özel distribütör olarak sıralanabilir. 

Distribütörlük çeşitlerinin her birinde, distribütörlük faaliyetinin hedef kitle ve pazarlama tekniği anlamında önemli farklılıkları bulunur. Böylece markaların da pazarda hangi ölçüde ve hangi hedeflerle yer almak istediğine bağlı bir tercih yapması gerekir. Distribütörlük görevini üstlenen firmayı seçme sürecinde, aday firmanın hangi distribütörlük çeşidine uygun bir politika taşıdığını bilmek önemlidir. 

Distribütörlük çeşitleri aşağıda verildiği gibidir.

Direkt Distribütör 

Distribütör çeşitleri arasında en sık tercih edilen modellemelerden biri direkt distribütördür. Ürünleri farklı toptancı ve dağıtıcılar aracılığıyla satmak yerine, doğrudan satış imkânı olan mağazalar için pazarlarlar. Bu sayede distribütör ve perakendeci satış temsilcisi arasında kuvvetli bağlar gelişir. Fakat diğer distribütörlük türlerine oranla perakendecilerle ayrı ayrı ilgilenilmesi gerekir. Bu sebeple ihtiyaç duyulan iş gücü ve zaman hacmi fazlalaşır. Sahip olduğu ayrıntılı beklentilerden ötürü diğer distribütörlük temsillerine göre daha uzun zaman dilimlerinde büyütülebilir. 

Özel Distribütör 

Distribütörlük türlerinden biri de markanın resmi distribütörü unvanını da taşıyan özel distribütörlük hizmetidir. Bu temsillerde firmalar söz konusu markaların da onayladığı resmi distribütör unvanı kazanır. 

Uluslararası markalar, ülke pazarlarına giriş yapmak için genellikle bu yöntemi tercih eder. Kendi potansiyel müşterileri için kurguladıkları pazarlamalarda da özel distribütörlük firmalarını duyururlar. Aynı durum distribütörlük hizmeti veren firmaların marka adını, amblemini ve sloganlarını kullandığı reklam kampanyaları için de geçerlidir. 

İntansif Distribütör 

İntansif distribütör çalışmaları, distribütör türleri arasındaki en kapsamlı temsillerden birini oluşturur. Bu distribütörlük firmaları mümkün olduğu kadar çok perakendeciye ulaştıkları bir pazarlama döngüsü yaratır. Böylece pazarın büyük çoğunluğunda kendi ürünlerinin yer almasını hedefler. Genel olarak günlük hayat stratejileri arasında yer alan bu pazarlama tekniği, intansif distribütörlük faaliyetlerinin temelidir. 

Seçici Distribütör 

İntansif distribütör faaliyetlerinin tam tersi çalışma döngüsü seçici distribütörlük temsilcilerinde görülür. Bu firmalar daha çok ve daha yoğun perakendeci arayışı yerine; marka imajına uygun satıcılara ürün teslimi yapar. Bu imaj uygunluğunun şartları, markanın belirlediği sınırlarla şekillenir. Böylece pazar içinde edinilmek istenen marka imajı, sınırlı ancak etkili perakendecilere ürün teslimi yaparak korunur. 

Distribütörlük İçin Gereken Belgeler

Faktoring çalışmaları ve finansman değerlemeleri başta olmak üzere distribütörlük temsilleri için pek çok inceleme kategorisi bulunur. Ancak alanda faaliyet göstermek isteyenler için en önemli başlıklardan biri bu işe başlarken gereken evraklardır. 

Bu bağlamda distribütörlük almak için gereken evraklar genel olarak şu şekilde sıralanabilir: 

  • Vergi levhası 
  • İmza sirküleri 
  • Karar defteri kopyası 
  • Resmi gazete örneği 
  • İkametgah belgesi 

Firma başvurularında, firma yetkilisine ait kimlik beyanı ve kimlik belgesi fotokopisi de dosyaya eklenmelidir. Böylece distribütörlük almak için gereken başvuru süreci başlatılabilir. Evrak ve beyanında yanlışlık ya da eksiklik olanların, yeniden randevu alarak söz konusu belgelerle beyan yenilemesi gerekir. 

Distribütörlük ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Her çalışma alanında olduğu üzere, distribütör olmak isteyen tüzel kişilikler ve firmalar için de sıklıkla merak edilen bazı sorular bulunur. Distribütör olmak için yapılması gerekenler sürecinde en çok merak edilen sorular ve cevaplarına, yazımızı inceleyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 

Distribütör Ne Demek? 

Şirketler için ürün veya hizmet tanıtımı yaparak satışlarını artırmak adına faaliyet gösteren temsilci firmalara distribütör denir.  

Distribütörlük Almak Nedir? 

“Distribütörlük nasıl alınır?” sorusu distribütör konusu ile ilgili en sık sorulardan biridir. Distribütörlük almak, markaların koşullarını yerine getirip anlaşma imzalayarak, onlara ait ürün ve hizmetleri pazara sunmak anlamına gelir. . 

E-Ticaret Sitesinde Distribütörlük Yapılır Mı? 

Evet, distribütörlük temsili geleneksel satış ve pazarlama tekniklerinden ibaret değildir. Son yılların en hareketli pazarı olan e-ticaret siteleri üzerinden de yerli ya da uluslararası markalar için distribütörlük faaliyeti yürütülebilir. 

Yabancı Markaların Türkiye Distribütörü Ne Demek? 

Ulusal markalar için distribütörlük faaliyeti yürütülebildiği gibi bu temsili uluslararası markalar için yapmak da mümkündür. Dünya çapında faaliyet gösteren pek çok firma da çeşitli ülke pazarlarına kendi ürünlerini sunmak için distribütörlük şirketleriyle anlaşır ve pazarlama sürecini onlara emanet eder. 

Yabancı Markaların Türkiye Distribütörü Olunabilir Mi? 

Evet, tıpkı ulusal markalar için ülke genelinde distribütörlük faaliyeti yürütülmesine benzer şekilde; küresel çapta faaliyet gösteren markalar için de distribütörlük yapılabilir. 

Distribütör Nasıl Bulunur? 

Markaların distribütör arayışları için özel ilanlar kullanması mümkündür. Ancak geleneksel olarak marka distribütörü bulmanın köklü sistemleri de gelişmiştir. Bunların başında ulusal ve uluslararası fuarlar, devlet kaynak ve imkanları, ticari dernek faaliyetleri ile rakip değer analizleri yer alır. Firmaların başarılı distribütör bulabilmesi için bu alanda kendini ispatlamış şirketlerle çalışması önem arz eder. 

Distribütör Garantili Ne Demek? 

Markalar ürünlerine ait kusur ve eksiklikleri kendi bünyesinde garanti altına alır. Ancak özellikle uluslararası marka ürünleri için gereken garanti hizmeti her zaman sağlanamaz. Bu durum distribütör garantili satış imkanıyla çözüme kavuşmuştur. Yani, dünyaca ünlü markalara ait ürünler ülkede bulunan distribütörlük temsilcilerinin garantisiyle satışa sunulur. Böylece hem alıcı güvenliği hem de marka prestijine dair olumlu bir zemin sağlanır. 

Finansal Süreçlerinizi Figopara ile Kolaylaştırın

Figopara ile alacaklarınızı vadesinden önce tahsil etmek için farklı prosedürleri yerine getirmenize gerek yok! Figopara’nın tek sistem entegrasyonu sayesinde yalnızca e-Faturalarınızı sisteme yüklemeniz yeterlidir. Böylece aynı anda birden fazla finans kurumuna ulaşabilir, ihtiyacınıza en uygun olan teklifi seçerek vadesi gelmemiş alacaklarınızı tahsil edebilirsiniz.

İşletmenize özel sunduğumuz avantajlardan yararlanmak için hiçbir ek şart ve ücret olmadan platformumuza katılabilirsiniz. Siz de hemen Figopara’ya katılın, finansal süreçlerinizi kolaylaştırın!