Giriş Yap Hemen Başvur
EN

Marka Tescili Nedir? Nasıl Alınır?

Figopara Figopara | 14.12.2021

Marka, bir işletmenin diğer işletmelerden ayırt edilmesini sağlar. İsim, logo, tasarım, şekil, sembol gibi belirleyici öğelere sahip oluşuyla firmaların kimliği niteliğindedir. Peki, işletmelerin ve firmaların varlıklarını korumak ve faaliyetlerini güvenli bir şekilde sürdürmek için ihtiyaç duydukları marka tescili nedir? Nasıl alınır?

Marka Tescili Nedir?

Bir markaya ait işaret ya da kelime grubunun ayırt ediciliğinin sağlanması ve yasal olarak korunması marka tescili ile gerçekleşir. Marka tescil belgesinin alınması, firmaların fikri ve sınai haklarının korunmasına için destek olur. Ürün, servis ya da hizmete dair satış, pazarlama ve reklam faaliyetlerinin sadece marka tarafından yapılmasını sağlar. Hak sahibi olmayan kişi ve kurumlar tarafından kullanılması halinde markanın tescilini yaptıran firma sahibinin dava açma ve itiraz etme hakkı vardır.

Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır?

Bir markayı tescil ettirmek için Türk Patent ve Marka Kurumu’nun talep ettiği evrakların eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Belgelerin eksik bulunması halinde 2 aylık ek bir süre tanınır ve bu süre içerisinde tamamlanmaz ise başvuru iptal edilir. Başvuru sahibinin tüzel kişi ya da gerçek kişi olmasına göre istenen evraklar farklılık gösterir. Başvuru sahibinin gerçek kişi olması durumunda; 

Marka tescil belgesi başvurusu, markanın temsil ettiği ürün ya da hizmet sınıflarından yapılmalıdır. Süreç çoğunlukla marka vekilleri tarafından yapılır ve bu kişiler marka sahibi tarafından atanır. Başvurunun ardından seçilen marka sınıflarına göre şekil ve benzerlik incelemesi yapılır. İnceleme sonrası Resmi Marka Bülteni’nde yayımlama aşamasına geçilir. Bu yayımlama kararı çıktıktan sonra iki aylık bir itiraz süreci bulunur. Üçüncü kişiler tarafından bir itiraz gelmemesi halinde başvuruların tesciline genellikle 4-5 ayda karar verilir. Marka tescil belgesi için ödeme yapıldıktan sonra belge işlemleri tamamlanmış olur.

Marka Tescili Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Marka tescil belgesinin alınması ile marka 10 yıl koruma hakkına sahip olur. Bu süre bitmeden önce tekrar başvuru yapılarak bir 10 yıl daha uzatılabilir. Markanın korunma süresi bittikten sonra 6 ay içerisinde tescili yenilenmeyen markalar hükümsüz sayılır. Başvuruda bulunmak için markanın kullanılmakta olması şartı bulunmaz; fakat tescil alındıktan sonraki 5 yıllık dönemde kullanılmaz ise markanın iptal kararı alınır.

Marka Tescil Belgesi Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?

Öncelikle, Türk Patent Kurumu’na marka tescil belgesi için gerekli belgelerin eksiksiz iletilmesi gerekmektedir. Patent alma şartları ve marka tescil belgesi evrakları şunlardır:

  • Başvuru sahibinin isim, adres ve iletişim bilgileri,
  • Başvuru sahibi gerçek kişi ise T.C. kimlik numarası,
  • Başvuru sahibi bir tüzel kişi ise vergi numarası,
  • Marka başvurusunda bulunulacak ismin veya işaretin logosu (marka örneği),
  • Başvuruda bulunulacak mal ve hizmet sınıfları (sektörleri),
  • Türk Patent ve Marka Kurumuna ödenecek başvuru ücretlerinin ödendiği bilgisi.

Marka Tescili Ücretleri Ne Kadardır?

Türk Patent Kurumu’na bir başvuru sürecinin başında, bir de başvuru sürecinin sonunda olmak üzere iki ayrı ücret ödenir. Marka başvuru ücreti, markanın korunmak istendiği mal ve hizmet sayısına göre hesaplanır, bu ücret 2021 yılı için sektör başına 280 TL’dir. Diğer bir ücret olan marka tescil ücret ise markanın tesciline karar verilmesi halinde ödenmekte olup, başvuruda seçilen sektör sayısından bağımsız olarak 2021 yılı için 750 TL’dir. Bu ücretin ödenmesinin ardından Türk Patent tarafından başvuru sahibi adına marka tescil belgesi düzenlenir.

Figopara ile Anında Nakde Ulaşın!

Figopara ile alacaklarınızı prosedür işlemlerine takılmadan vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Uzun süren prosedür işlemleri yerine sadece e-Faturanızı sisteme yükleyerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Tüm finans kurumlarının tekliflerini güvenli altyapıya sahip tek bir platformdan görüntüleyebilir, size en uygun olan teklifi seçerek istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Platformumuza hiçbir ek şart ve ücret olmadan platformumuza üye olarak avantajlarımızdan yararlanabilirsiniz. Haydi, siz de Figopara’ya katılın, anında nakde ulaşın!

Marka Tescili Nedir? Nasıl Alınır?