Giriş Yap Hemen Başvur
EN

Çapraz Satış Nedir? e-Ticaret Satışlarını Nasıl Etkiler?

Figopara Figopara | 01.10.2021

Pazarlama, işletmelerin ticari faaliyetlerinin devam etmesi ve kârın artırılması için yoğun çaba harcanan ve özen gösterilen bir konudur. Bu sebeple iyi bir satış stratejisi oluşturmak önemlidir. Peki, en önemli pazarlama tekniklerinden biri olan çapraz satış nedir? e-Ticaret satışlarını nasıl etkilemektedir?

Çapraz Satış Nedir?

Çapraz satış, bir ürün almaya karar veren müşteriye ek olarak başka ürünleri de satın almasını tavsiye etmektir. İşletmeler tarafından en çok tercih edilen pazarlama tekniklerinden biridir ve müşterinin daha fazla alışveriş yapması amaçlanmaktadır. Çapraz satış teklifinin başka bir ürün veya öğe olmasına gerek yoktur; satın alınacak ürüne yakın olması yeterlidir.

Çapraz Satış Nasıl Yapılır?

Yeni bir müşteri kazanmaya çalışmak yerine var olan müşteriye daha fazla satış yapmaya çalışmak iyi bir pazarlama stratejisidir. Çoğu işletme de bu duruma uygun olarak hareket etmektedir. Örneğin; birçok işletme belli bir miktarın üzerindeki alışverişlerde bazı indirimler uygulamaktadır. Böylece müşteri daha fazlasını almak için teşvik edilmiş olur. Teknolojik ürün satan mağazalarda ise ürünün bulunduğu reyonların yanında genelde o ürünün aksesuarları ve diğer gerekli malzemeleri satışa sunulur. Böylece alıcı daha fazlasını almak için harekete geçirilir. Bir cep telefonu satışı esnasında telefon aksesuarı, dizüstü bilgisayar satışı esnasında taşıma çantası önerisini bu tekliflere örnek gösterebiliriz.

e-Ticarette Çapraz Satış Yaparken Hangi Yöntemler Kullanılabilir?

e-Ticarette çapraz satış yaparken müşteriye sunulacak bazı alternatifler kazancı arttırmaktadır. Bu alternatifler aşağıdaki gibidir.

1) Kişiye Yönelik Teklifler

Bazı e-Ticaret sitelerinde “Bu ürünleri alan kişiler bunu da aldı” gibi müşterinin dikkatini çekecek başlıklar ve ürünler görselleri ile birlikte gösterilir.  Bu strateji sayesinde sepete eklenen ürün sayısı artış gösterebilmektedir. 

2) Ürünleri Paket Halinde Sunmak

Çapraz satış için iyi yöntemlerden biri de bir ürünü aldıktan sonra başka ürünü önermek yerine o iki ürünü birlikte sunmaktır. Bu şekilde bir alışveriş ile daha uygun fiyat vermek ve ne kadar karda olduklarını göstermek dikkat çekici olmaktadır. Birçok müşteri tek tek satın almak yerine paket halinde almayı tercih etmektedir.

3) Ürün Önerisi Sunmak

e-Ticaret sitelerinin bazıları “Bu ürün ile alınanlar” seçeneği sunmaktadır. Alıcıya alınabilecek aksesuar ve yan ürünleri göstermek de iyi bir yöntemdir.

4) Ödeme Sürecinde Çapraz Satış

Ödeme aşamasında eklenecek başka ürünlerin olup olmadığını sormak da alışveriş sürecini uzatarak sipariş değerini önemli ölçüde arttırmaktadır. Kargo ücretinin azaltılması veya kargonun bedava olması da uygulanan başka bir yöntemdir ve yine müşteriyi daha fazlasını almak için teşvik etmektedir.

Nakde Ulaşmanın En Kolay Yolu: Figopara

Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı platformu sayesinde alacaklarınızı vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Uzun süren prosedür işlemleri yerine sadece e-Fatura’larınızı sisteme yükleyerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Tüm finans kurumlarının tekliflerini güvenli altyapıya sahip tek bir platform üzerinden görüntüleyebilir, size en uygun olan teklifi seçebilirsiniz. Tüm avantajlarımızdan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; ücretsiz bir şekilde platformumuza üye olmak. Sizde Figopara’ya katılın, anında nakde ulaşın!

Çapraz Satış Nedir? e-Ticaret Satışlarını Nasıl Etkiler?