4 Mart 2019 Tarihli Basın Bülteni

150 milyar TL‘lik faktoring işlemlerinin 10‘da biri tedarikçi finansmanından

Finansal teknolojinin desteğiyle gelişen tedarikçi finansmanından yararlanan firma sayısında ciddi bir artış görüldüğünü belirten Figopara Genel Müdürü Avşar Dirgin, tedarikçi finansmanının ticarete hız getirdiğini vurguladı. Tüm faktoring işlemlerinde Türkiye‘de yaklaşık 150 milyar TL‘lik bir trafiğin söz konusu olduğunu ifade eden Dirgin, bu büyüklüğün 10‘da birinin tedarikçi finansmanından geldiğini öngördüklerini söyledi.
     Figopara Genel Müdürü Avşar Dirgin, ödeme sistemlerinin son yıllarda banka dışı kurumların oldukça fazla yoğunlaştığı, çeşitli ürün ve hizmetlerin sunulduğu bir alan olduğunu kaydederek, teknolojinin de yardımıyla operasyonların daha efektif hale geldiğini, ürün çeşitliliğinin de arttığını belirtti.

Ticaretin devamlılığı için tedarikçi finansmanı
     Avşar Dirgin, bu alanda öncü bir firma olan Figopara‘nın daha önce herhangi bir firmanın çözüm sunmadığı, tedarikçi finansmanı noktasında hizmet veren bir finansal teknoloji (Fintech) firması olduğunu kaydetti. Dirgin, tedarikçi finansmanının mevcut konjoktürde ticaretin devamlılığı konusunda alıcı ve satıcı firmalar tarafından mutlak suretle kullanılan, her iki tarafa da çok sayıda avantaj sunan, ama en önemlisi finansal açıdan şirketlerin devamlılığı noktasında önem arz eden bir finansal enstrüman olduğunun altını çizdi.
     KOBİ’lerin bugün ekonomik dalgalanmalardan en çok etkilenen, gerektiğinde nakit paraya en çok ihtiyaç duyan işletmeler olduğunu söyleyen Dirgin, aynı zamanda ekonominin omuWrgası durumunda olduklarını, bu nedenle KOBİ‘lerin ticaretlerini devam ettirme noktasında yardımcı olabilecek dijital çözümü Figopara ile sunduklarını belirtti.

Ekonomiye katkı sağlayan finansal model
     Bugün bir KOBİ nakde ihtiyaç duyduğunda başvurabildiği farklı finansal enstrümanlar mevcut olduğunu dile getiren Dirgin, “Ancak hem maliyet hem onay mekanizmaları açısından KOBİ’lerin bu çözümlere ulaşmaları oldukça zahmetli ve birçok açıdan çok daha maliyetli. Platformumuz sayesinde alıcı firmaların onayladığı satıcı firmalar ister bilgisayar, ister cep telefonu aracılığı diledikleri yerden finansal kurumlara çok daha iyi şartlarda ve hızlı şekilde erişerek işlerini halledebiliyorlar. Böylelikle ekonomik olarak çok daha dikkatli olmaları gereken dönemlerde çok daha düşük maliyet ile kaynaklara ulaşarak destek elde ediyorlar. Bu da tüm Türkiye ekonomisine katkı sağlayan bir model noktasına geliyor. Tedarikçi finansmanının bu faydalarından yararlanan alıcı ve satıcı firmalar, Figopara’nın dijital ortamı ile işlemlerini çok daha hızlı ve güvenli bir altyapı ile tamamlayarak maliyetleri konusunda bir kat daha tasarruf etme imkanı bulabiliyorlar“ dedi.

Faktoringin 10‘da biri tedarikçi finansmanından
     Tedarikçi finansmanının ticaretin daha hızlı dönmesini sağladığının altını çizen Dirgin, şunları kaydetti: “Ticaretin hacmine paralel olarak sektör de büyüyor. Türkiye özelinde konuşacak olursak, nakite ihtiyacın arttığı bu dönem tedarikçi finansmanının daha çok kullanılacağı bir dönem olacak diyebiliriz. Tedarikçi finansmanı dünyada hızla gelişiyor. Finansal teknoloji uygulamaları bugün ABD ve İngiltere‘de çok yaygın. Yurtdışında sisteme yatırım fonları da dahil. Dolayısıyla oyuncu sayısı daha fazla. Tüm faktoring işlemlerinde Türkiye‘de yaklaşık 150 milyar TL‘lik bir trafik söz konusu. Bu büyüklüğün 10‘da birinin tedarikçi finansmanından geldiğini varsayabiliriz.“
     Figopara‘nın İSO ve TİM listesindeki firmaları hedeflediğini söyleyen Dirgin, “Tedarikçi finansmanı özellikle bu firmalara çok büyük yararlar sağlayacak. 2019 hedefimiz ise ciroda en az 2-3 kat civarında büyümek. Halihazırda tedarikçi üye sayımız 3000‘i geçti. Figopara olarak kısa bir zaman diliminde 300 milyon TL‘lik ciroyu aşmış bulunuyoruz. 8 büyük alıcı firma ve 8 banka ile çalışıyoruz“ dedi.