19 Mayıs 2019 Tarihli Basın Bülteni

1 dakika 46 saniyede nakit akışı sağlayan platform

Ticaretin finansmanı dünyada ve Türkiye‘de iş dünyasının öncelikli konularının başında geliyor. Alıcı ve satıcı firmalar arasındaki nakit akışını dijitalleştirerek çok daha kolay hale getiren ve Türkiye‘nin halihazırda tek platformu olan Figopara binlerce işleme aracılık ederek sektörde büyümeyi sürdürüyor. Platformda bugüne kadar yapılan en kısa işlem süresi sadece

1 dakika 46 saniye.

Figopara‘nın birden çok finans kurumuyla entegre çalıştığını ifade eden Figopara Genel Müdürü Avşar Dirgin, tedarikçilerin alıcı firmanın taahdüdü ile kolayca nakde ulaşmalarına operasyonel destek sağlarken, işlemleri ilgili mevzuat ve yönetmeliklere uygun, güvenli, kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirdiklerini belirtti.

Alıcı ve satıcı firmalara ideal çözüm

Alıcının bilançosu ve likiditesi ne kadar iyi olursa olsun, firmaların artık bilanço yönetimi açısından vadeli ödemeyi tercih ettiğini söyleyen Dirgin, şunları kaydetti: “Büyük alıcılar KOBİ veya KOBİ ölçeğindeki tedarikçilerini destekleyerek ticaretin verimli ve sürdürülebilir olmasını sağlıyor. Tedarikçi finansmanı, vadeli ödeyen ama tedarikçisinin de bu vadeden etkilenmeden ticaretine ve üretimine devam etmesini önemseyen alıcılar için bir çözüm getiriyor. Banka tarafına bakıldığında, ticaret gibi değerli bir unsuru finanse ederken, bir ekosistemi gözlemleme şansı bulmalarına ve eş zamanlı olarak birçok firmaya dokunmalarına imkan sağlıyor.“

Sistemde 1.000 firma yer alıyor

Figopara platformunun halihazırda 1.000 civarında kullanıcı firma tarafından değerlendirildiğin ifade eden Dirgin, “Figopara‘nın bugüne değin yaptığı işlemlerde en küçük fatura 0,21 TL, en büyük fatura 6.196.000 TL, ortalama fatura büyüklüğü ise 15.890 TL. 50.000‘in üzerinde iskonto talebi alan Figopara‘daki ilginç işlemlerden bir tanesi, gece yarısı otomatik yüklenen faturalarını erken tahsil etmek isteyen tedarikçi firma tarafından 01:55’de yapılması ve finans kurumundan para transferi gerçekleşmesi. Platformda bugüne kadar en hızlı tamamlanan işlem ise 1 dakika 46 saniye“ dedi.

Hızlı, güvenli ve kolay

Dirgin, platformun internet ve mobil uygulamalar üzerinden kolaylıkla kullanılabildiğini belirterek, “Finansal teknolojiyi çok iyi biliyoruz ve bu sayede ticareti dijitalleştiriyoruz. Dijitalleşme artık son derece önemli ve değerli. Alıcı firmaların ERP programlarına da kolayca entegre oluyor ve günlük hayatlarında bir değişiklik yapmadan; fatura yükleme/onaylama; tedarikçileri yönetme; muhasebe kayıtlarını güncelleme gibi işlemleri saniyeler içinde otomatik olarak tamamlıyoruz. Bankaların sistemlerine de direkt olarak bağlıyız.  Hem mevduat hem de katılım bankalarıyla çalışıyoruz. Bu sayede tedarikçilerimiz halihazırda çalıştıkları bankalar ile tedarikçi finansmanı işlemlerini kolayca yapabiliyor. Türkiye‘de böyle bir platform yöneten; hayatı kolaylaştıran ve dijitalleştiren ilk ve tek firmayız. Bu pazar çok büyük hızla büyüyecek“ görüşünü ileri sürdü.

Maliyetleri de düşürüyor

Finansal teknoloji ile tedarikçi finansmanının maliyetleri de düşürdüğünü vurgulayan Dirgin, “Figopara‘nın tamamen dijital bir platform üzerinden yönetimini sağladığı tedarikçi finansmanı ürünü firmalar için daha verimli operasyonel süreçler sağladığı için en temelde operasyonel verimlilikle başlayan bir maliyet faydası sağlıyor. Akabinde  yapılan işin sürekliliği ile kalitede standardizasyon sağlanırken, düzenli nakit akışı ile tarafların satın alımları esnasında daha verimli fiyatlandırmalarla karşılaşmaları mümkün olabiliyor. Her iki taraf için maliyetler azaltılıyor, işletme sermayesi ve bilanço açısından verimlilik sağlanırken,  firmaların nakit akışını çok daha rahat kontrol etmesi söz konusu oluyor“ diye ekledi.

Figopara – Figo, e-dönüşümde öncü şirketlerden Foriba tarafından finansal teknoloji uygulamaları geliştirmek için kurulmuştur. 2017 yılında kurulan Figopara, halihazırda “TEDARİKÇİ FİNANSMANI” konusunda çalışan bir teknoloji şirketidir. Müşterilerine sunduğu dijital platform ile tüm finansal akışı otomatize eder; alıcı, tedarikçi ve bankalar arasındaki süreçlerin ilgili kanun & yönetmeliklere uygun olarak en hızlı ve sorunsuz şekilde gerçekleşmesine aracılık eder.